Follow psyuser on WordPress.com

Conflictul interior

 

Conflictul interior (intrapsihic) anormal poate duce da scindarea Eului, la dedublare, la ceea ce in religie se numeste „a fi posedat”.

Indvidul are libertatea de a se judeca pe sine, judecarea altora, a lumii, in acord cu constiinta sa morala. Procesul se incheie cu o evaluare asertiva, definind pozitia insului in raport cu realitatea.

Pe parcursului judecatii de sine apare conflictul interior. De exemplu, atunci cand avem de luat o hotarare importanta, in urma careia ne asumam un risc si o responsabilitate, asistam nu rareori la o „dezbatere interioara”, prin care ne argumentam in final optiunea, pentru sine si pentru altii. De fapt  aceasta judecare are loc in permanenta in viata curenta. Si la fel, tot permanent, zi de zi, individul se judeca pe sine si judeca pe altii, in raport cu felul in care au decis si au actionat. Judecartea de sine este o functie continua a existentei.

Conflictul interior propriu-zis se instituie atunci cand judecata de sine duce la un dezacord cu constiinta morala. E asa-zisa”mustrare de constiinta”. Este posibil ca individul sa nu fie de acord cu ceea ce face la un moment dat, cu perspectiva duplicitara a existentei sale, sau se autodezica, sa se autocondamne pentru compromisurile, minciunile, pentru reaua-credinta si ipocrizia de care da dovada: „De ce am actionat asa…? de ce nu am actionat altfel?…mi-e rusine si mi-e scarba de mine pentru ca am facut ceea ce am facut”. In sfarsit, individul poate fi in dezacord cu intentiile sale de act, cu pornirile sale. Dezacordul fata de intentiile care act  pot sa se exprime uneori manifest, ca o mirare a a subiectului fata de ceea ce resimte ca izvorand din sine; mirare ce ajunge pana la frica de sine, uneori ca o lupta chinuitoarea, epuizanta impotriva compulsiilor. Sau poate fi trait impulsiv, individul cedand, dupa  o scurta lupta, pornirilor interioare negative, mai ales daca este stimulat din exterior, pentru ca apoi sa regrete cele facute, sa se autoblameze. Iar conflictul interior devine mai puternic la urmatoarea”recidiva”.

Conflictului interior, ca modalitate anormala, consta in aparitia unui „eu secund”, care aspira si cumuleaza tot ce este inacceptabil pentru subiect, tot ceea ce a facut impotriva constiintei sale morale. In aceasta zona a „eului secund” se aduna si reactiile nemetabolizate,adica intentiile spre act, generatoare de disconfort psihic, sustinand o lupta interioara intre bine si rau, chinuitoare prin insasi incapacitatea subiectului de a decide in care luntre ii e locul.

Omul aflat intr-un conflict cu sine chinuitor , acest om dedublat, e ceea ce religia numeste „om posedat”. In interioritatea sa  se afla ceva, o zona, acest „eu secund” de care el se dezice, care nu este in firea lui, care nu e rodul acelei „samante divine”. Iar acel rau isi face loc, cu brutalitate in interiorul persoanei, si va continua sa se amplifice, conducand la depersonalizare si „automatism mental” (in religie exista expresia „papusi in mana diavolului”).

Dar, un conflict interior are de obicei consecinte pozitive. Ajuns in fata bilanturilor interioare, sau in fata unei crize a constiintei morale, individul isi pune deseori problema regenerarii sale. Conflictul cu sine, dezicerea de sine „de cel care am fost” argumenteaza acum deschiderea unui nou orizont existential, pe drumul evolutiei personale.


4 comentarii on “Conflictul interior”

  1. TLC spune:

    Avansez ipoteza ca aveti dreptate in proportie de 90%. Sunt de parere ca marea majoritate a cazurilor de posedare reflecta labilitatea emotionala a indivizilor. Totusi, nu cred ca putem exclude interventia unei entitati/forte non-umane.
    Insa ce ne facem cu sarlatanii? Sunt destui indivizi bine pregatiti in „arta manipularii”. Va rog frumos sa priviti aceste filmari prin microscopul psihologului:




    Sunt curios cum explica psihologul astfel de manifestari. Cum e posibil ca oamenii sa fie inselati asa de usor? Va rog sa ma credeti, fenomenul a capatat proportii ingrijoratoare inclusiv la noi in tara.

    • Geta Salanta spune:

      Stiu ca fenomenul este in crestere la noi in tara. Il studiez in prezent. Din interior. Asa ca ingaduiti-mi inca un pic de timp ca sa va spun ce cred. Caci credinta fara fapte este moarta. In 25 aprilie veti avea un raspuns.

    • Geta Salanta spune:

      Imi cer scuze pentru intarzierea cu care va raspund.Oamenii care si-au pierdut buna asezare in sine si in lume devin usor victimele „vindecatorilor spirituali”, fiindca sunt usor sugestionabili.Iar cand se aduna mai multi in acelasi loc se manifesta fenomenul de contagiune.Din experienta mea va spun ca aceste manifestari sunt pregatite anterior pana in detaliu astfel incat aceste stari induse sunt atent gandite de „pastori” si „pastore”.Desi mi-ati solicitat parerea ca psiholog, eu nu ma dezleg de faptul ca sunt crestina, inainte de orice si admit interventia unor „forte/entitati exterioare”.Aceasta miscare absoarbe intr-adevar mult tineret in Romania, datorita expresivitatii manifestarilor(muzica, teatru, dans, gratare,vorbit in limbi,”Slane in spirit”,fenomenul”Rhema”etc)dar ma indoiesc ca asemenea fenomene pot fi fertile in timp.

  2. TLC spune:

    Va multumesc respectuos pentru raspuns.
    http://mihailandrei.wordpress.com/2011/06/27/neoprotestantismul-un-pericol-la-adresa-statului-national-unitar/

    Partea mai rea e data de faptul ca „vindecatorii spirituali” sunt puternic sustinuti din exterior. In anumite cazuri, chiar si tarile catalogate ca fiind mai sus ca Romania, cumva, au fost obligate sa nu intreprinda nimic serios contra sectelor. De exemplu Belgia, autoritatile s-au trezit cu manile legate, au pierdut un proces cu penticostalii inregimentati la „Universal Church Kingdom of God” condusi de Edir Macedo. Intamplarea releva destule in legatura cu justitia unei importante tari UE. Secta e prezenta si in Romania:
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/vracii-de-la-biserica-universala-promit-vindecarea-la-minut-907023.html
    http://www.hiddenmysteries.org/religion/pentecostal/pentecostalscandal.shtml
    http://www.rickross.com/groups/universal.html
    Eu le-as pregati niste locuri caldute la Kolima.

    Chestiunea vorbirii in limbi tine de mistica, putin probabil ca „misticii” lui Charles Parham si ai lui William Branham (asta a devenit faimos de cand a lansat pe piata doctrina „samanta sarpelui”, adica Eva a avul o „relatie nepotrivita” cu nenea sarpe, rodul fiind Cain),adica penticostalii de azi,sa aiba legatura cu subiectul. Oricum, Sf. Pavel a fost destul de clar 1Corinteni 13:8/13.

    ps
    http://www.ftr.ro/madalina-paul-primul-candidat-independent-pentru-primaria-cluj-55973.php
    Madalina Paul are legaturi cu secta Ellel http://ellelromania.ro/
    http://old.cetateanulclujean.ro/articol.php?id=2356
    „Potrivit lui Sorin Ţiclea, dar şi a altor surse care nu au dorit să îşi dezvăluie identitatea, liderul grupării Ellel Cluj este Mădălina Paul, care conduce fundaţia A.D.E.R.A.R.E. şi a fost şefa campaniei electorale în Cluj a candidatului Sorin Oprescu pentru alegerile prezidenţiale”

    pps
    Apropo de video prezentat la finalul interventiei dumneavoastra
    http://mihailandrei.wordpress.com/2011/03/02/secta-penticostalilor-si-marketingul-religios-biserica-carismatica-noua-generatie/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s