Intelepciunea lui Bochenschi (1)
Postat: 13 martie 2011 Înscris în: carti | Tags: calitatea vietii Scrie un comentariu1. Actioneaza in asa fel incat sa ai o viata lunga si fericita.(nu e intelept, ci prost cel ce-si risca inutil viata. Prost este si cel ce se destainuieste oricui ca si cel ce-si face dusmani fara motiv)
2.Protejeaza-ti, inainte de toate, viata si sanatatea.
2.01 Nu fi prost, nu te lasa ucis!
2.1 Cand viata iti pare negresit si iremediabil de nesuportat, ia-ti zilele.(„porta semper aperta est”/usa este intotdeauna deschisa)
2.2 Exceptand situatiile exceptionale, plaseaza-ti viata si sanatatea deasupra tuturor celorlalte lucruri.(circumstantele exceptionale sunt acelea care impun sinuciderea)
3. Bucura-te de viata. ( nu traim decat o singura data, inteleptul nu risipeste nici o firimitura de placere pe care viata i-o ofera, tinand seama de principiul moderatiei)
3.1 Straduieste-te sa ai placere si cat mai putina durere posibil.
3.2 Fa in asa fel incat viata ta sa aiba intotdeauna un sens.
3.21 Sa ai mereu un scop de atins.
3.22 Bucura-te de clipa.
3221 Invata sa traiesti in prezent.
3.222 Incearca sa concepi mijloacele drept scopuri.
4. Autonomie.Condu-ti tu insuti viata.(nimeni, in afara lui insusi , nu va avea grija de viata lui fericita, pe ceilalti ii preocupa propria lor fericire iar nu a noastra. Nimeni nu poate avea grija de propria fericire daca nu se guverneaza pe sine, daca nu este stapan pe propria lui activitate)
4.1 Pe cat posibil, in actiunea fizica, fii independent.(suntem ca niste caini tinuti in lant.Nu-l putem rupe. Dar inteleptul incearca macar sa prelungeasca acest lant si sa castige cat mai multa independenta exterioara posibila)
4.2 Stapaneste-ti gandirea, sentimentele si starile de spirit (inteleptul este in acelasi timp marinar, carma si corabie)
4.21 Actioneaza potrivit propriului tau ideal
4.3 Nu te atasa prea mult de o persoana, nici de nimic altceva. (lucrurile si oamenii pe care-i iubim pot fi si sunt in general izvor de multa placere. Intelepciunea nu ne interzice sa ne atasam de ele, ci doar sa nu ne atasam prea tare deoarece, atunci, devenim sclavii lor)
4.31 Nu te droga.(dependentele ingradesc libertatea, deci pricipiul autonomiei este incalcat)
4.4 Pastreaza-ti linistea interioara .(omul nu se poate guverna pe sine cand o furtuna face ravagii in constiinta sa, cand este jucaria unor pasiuni violente)
4.41 Pastreaza-ti seninatatea spiritului. ( adevaratele obstacole in calea echilibrului mental nu se afla in afara noastra ci in noi insine)
4.411 Spune-ti in fiecare dimineata: „totul merge struna”.
4.412 Incearca sa concepi evenimentele viitoare ca fiind placute.
5 Fi prudent.
5.1 Nu admite nicio propozitie inainte de a te fi asigurat cu constiinciozitate ca e adevarata sau cel putin probabil adevarata.
5.11 Inainte de a face sau de a spune ceva important, pune-ti intrebarea: merita osteneala?(cu totii suntem tentati de a actiona impulsiv, fara a selecta.De pilda, cand cineva afirma un lucru absurd tentatia de a-l face idiot este mare dar mai mare este daraba decat ocaua. In majoritatea cazurilor e inutil. Ofensam un om si nu obtinem nimic in schimb)
5.12 Inainte de a lua o decizie importanta, asigura-te ca nu faci din dorinte realitate.
5.13 In orice chestiune importanta, cere sfatul oamenilor cu experienta.(cel ce se asculta pe sine in acest domeniu, asculta un prost)
5.14 Amana pe maine o decizie importanta.(desigur, daca nu e urgenta.Pregatirea deciziei trebuie sa fie cat mai lenta posibil dar executia ei trebuie sa fie rapida si energica)
5.15 Cunoaste-te pe tine insuti.
5.151 Gaseste in fiecare zi un moment pentru a reflecta la tine insuti.
5.2 Ocupa-te de lucrurile care depind de tine, nu de cele care nu depind de tine.
5.21 Nu te ingrijora degeaba.
5.3 Vegheaza sa-ti asiguri viitorul.
6. Fii moderat in toate cele.(orice exagerare este daunatoare vietii fericite)
6.1 Fii moderat in opinii.
6.11 Evita afirmatiile cu totul generale .
6.12 Evita judecatile categorice
6.2 Bucura-te de bunuri si de placeri cu moderatie.
6.3 E bine sa stii savura micile bucurii.
6.31 Prefera numeroasele mici bucurii catorva mari placeri.
6.4 Nu incerca sa realizezi lucruri care iti depasesc posibilitatile.
7. Orice hotarare odata luata, execut-o cu tarie si perseverenta.
7.1 Nu te lasa niciodata motivat de frica.
7.11 Nu-ti fie frica de moarte.
8. Traieste pentru opera ta.
8.1 Fa tot ce faci cat mai bine
8.2 Nu te induiosa de tine insuti.
8.21 Concepe adversitatile ca pe niste evenimente naturale.